Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
Zpět

AdriaSun - Dovolená v Chorvatsku > MAGAZÍN > Chorvatská kuchyně > Speciality chorvatské kuchyně

Speciality chorvatské kuchyně

Stejně jako se od sebe odlišují jednotlivé oblasti Chorvatska, tak se více či méně liší i chorvatská kuchyně v těchto oblastech. V každé oblasti můžete ochutnat speciality (Apartmány Željko - video (youtube)), které v jiné části Chorvatska buďto nevaří nebo v podstatně menší míře.

Speciality chorvatské kuchyně

Jak jsme již zmiňovali v předešlých dvou článcích o chorvatské kuchyni, tak chorvatskou kuchyni ovlivnily jemné středozemské a italské chutě na pobřeží, tvrdší vlivy z Rakouska a Maďarska v severních oblastech. Zdejší kuchyně je ovšem ovlivněna také svými východními sousedy - Srbskem a Bosnou a Hercegovinou. Chorvatská kuchyně ovšem přináší i celou řadu jedinečných pokrmů, jejichž vznik je připisován některé z oblastí Chorvatska.

V dalších odstavcích se dočtete o největších specialitách vnitrozemských i přímořských oblastí. Seznámíme Vás se specialitami Slavonie, Zagorje, oblasti Lika a Gorski Kotar, Istrie, Dalmácie a ostrovů, především Pagu.

Slavonie

Slavonie je zemědělsky nejproduktivnější oblastí Chorvatska a to především díky území na němž převažují nížiny velmi bohaté na vláhu. Jednou z nejvýznaměšjích specialit této oblasti je tzv. Fiš paprikaš, což je guláš ze sladkovodních ryb. Převážně je připravován z kapra. Populárním slavonským jídlem je také zapečená krůta se speciálním druhem těstovin - mlincima.

Zagorje

V překladu Chorvatské záhoří je oblastí mezi Záhřebem a slovinskou hranicí. I zde se připravuje kapr na všechny možné způsoby, ovšem za největší specialitu místní oblasti můžeme spíše považovat zagorski štrukli, které jsou připravovány z těsta, plněny sýrem a zapékány se smetanou.

Lika a Gorski Kotar

jsou dalšími vnitrozemskými oblastmi Chorvatska. Oblast Lika je částí, kde se mimo jiné nacházejí i národní parky Plitvická jezera a Severní Velebit. Za to Gorski Kotar je přímo horským masivem, jež je součástí Dinárských hor. Tyto oblasti ovšem mají jedno společné - kuchyni. Jednou z místních specialit jsou brambory zapečené s jehněčím masem na způsob "ispod peka". Nač ovšem nesmíme zapomenout, jsou zdejší sýry, tajemství jejichž receptury se přenáší z generace na generaci.

Istrie

Polohu Istrie myslím nikomu netřeba připomínat, tato má ovšem značný vliv i na istrijskou kuchyni. Za největší místní specialitu je považován pršut (sušené vepřové maso). Ovšem vzhledem k tomu, že v této oblasti rostou velmi vzácné houby - lanýže, jsou taktéž právem považovány za jednu ze specialit oblasti. Jejich cena ovšem mnohdy převyšuje možnosti místních obyvatel. Kilo těchto lanýžů může stát až 3000 €!

Přímoří a ostrovy

Za přímoří je označována oblast mezi Istrií a Dalmácií, přičemž zahrnuje i ostrovy Krk a Cres. Kuchyně této oblasti je známa především hojným využíváním bylinek, čímž se výrazně odlišuje od dalmatské kuchyně. Stejně jako v jiných přímořských oblastech, jsou i v přímoří a na ostrovech hlavní především rybí speciality. Ostrov Cres je pak známý i specialitami z jehněčího masa. Oproti tomu ostrov Pag vyniká svým jedinečným sýrem - Pažský sýr. Traduje se, že tento sýr získal na jedinečnosti především díky potravě zdejších ovcí, které se pasou na travinách, na nichž roste hodně bylinek, které dávají sýru nezaměnitelnou chuť.

Dalmácie

je oblastí, kterou každé léto navštěvuje nejvíce turistů. Převážně pak Omišská a Makarská riviéra se těší velké oblibě. Nemůže tomu být ani jinak, ale i ve zdejší kuchyni převládají především speciality z ryb a dalších mořských plodů. Za tradiční dalmatské jídlo je ovšem považována i tzv. Pašticada, což je pokrm z plátků hovězího masa, které jsou promíchány s česnekem a slaninou a ponořeny do směsi octa a vína. Takto se nechají alespoň 1-2 dny uležet a poté se smaží.

Speciality chorvatské kuchyně - video

Fotografie oblíbených chorvatských pokrmů v místních restauracích můžete zhlédnout na našem videu.