člen skupiny Travel AGENCY

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
Zpět

AdriaSun - Dovolená v Chorvatsku > MAGAZÍN > Chorvatská kuchyně > Jídlo a pití v Chorvatsku

Chorvatské jídlo a pití

Jídlo a pití v Chorvatsku

Většině lidí se při úvahách o chorvatské kuchyni vybaví ryby a kalamáry grilované na dřevěném uhlí, a i když je pravdou, že toto chutné jídlo lze dostat na spoustě míst, nabízí chorvatská gastronomie víc než jen mořské plody a můžete zde ochutnat i některá výborná místní jídla.

Chorvatská kuchyně má skutečně chutná jídla i dobrá vína a povečeřet ve špičkové restauraci i prosté pizzerii je opravdu příjemným zážitkem. Zdejší výraznou kuchyni (či vícero kuchyní, protože mezi jednotlivými oblastmi panují určité rozdíly) ovlivnily na pobřeží a v Istrii jemné středozemské a italské příchutě, zatímco v severních provinciích se projevují tvrdší vlivy z Rakouska a Maďarska. Chorvatská kuchyně pochopitelně má některá jídla společná se svými východními sousedy, Srbskem a Bosnou, ale z velké části jsou zdejší pokrmy jedinečné.

Pokrmy z ryb

V nabídce podniků na pobřeží najdete celkem často cípala šedého či červeného (cipal, arbun), štikozubce (oslić), cejna (orada), řicha (kovač), ála (skuša lokarda), úhoře (jegulja). Pokud jste u někoho na návštěvě a podávají se ryby ulovené v místních vodách, často se jedná o spoustu druhů, které nebudete znát. V nabídce se objevují též chobotnice (hobotnica) či olihně (lignje), mušle (dagnje) a ústřice (kamenice). Ve vnitrozemí se podávají sladkovodní ryby, pstruzi (pastrva) a kapři (šaran).

Ryby se obvykle zlehka vaří (kuhane), grilují (na žaru), smaží (pržene), pečou (pečene) a mnohdy se podávají s nakrájenou petrželkou, drceným česnekem a olivovým olejem. Tradiční, velmi chutná způsob přípravy ryb a masa v Chorvatsku je ispod peka (doslova „zpod pece“), kdy se jídlo umístí pod klenuté kovové víko a peče se na ohni. Chobotnice na tento způsob jsou skvělé, ačkoliv se často podávají také jako salát (salata od hobotnice), s bramborami, cibulí a olivovým olejem. Jiným skvělým způsobem přípravy škeblí (školjke), a především humřích ocasů a velkých krevet (oboje pod názvem škampi) je buzara, kdy se jídlo dusí v obrovském hrnci s česnekem, olivovým olejem a bílým vínem a nelze si přitom nezašpinit oblečení. Smažené kalamáry (které se v anglicky psaných nabídkách často objevují pod italským názvem calamari) se rovněž těší velké oblibě a nejlepší jsou čerstvě ulovené, ale lze také vyzkoušet plněné kalamáry pečené v troubě (punjene lignje). Ve Slavonii se kapři z řek připravují jako velký dušený pokrm s ostrými paprikami (fiš paprikaš).

Masitá jídla

Chorvati jsou velcí milovníci masa. Po celé zemi se těší trvalé oblibě jehněčí (janjetina), tradičně pečené se spoustou rozmarýnu a česneku či na způsob ispod peka. Nejlepší jehněčí pochází podle mnoha názorů z ostrova Pag, kde se zvířata pasou na lukách s aromatickými bylinami a na travinách, které jsou jinak v této vyprahlé zemi vzácností. Byliny údajně výrazně přispívají k chuti masa, stejně jako slané brízy, které vanou přes moře.

Divoká zvěřina se také těší popularitě, především v hornatých oblastech Gorski Kotar či jinde v horách. Patří sem divoké prase (divlja svinja), z něhož se dělají skvělé dušené pokrmy, a vysoká (srnetina). V některých oblastech Gorski Kotaru se také podávají žabí stehýnka a šneci. Je neuvěřitelné, že v některých horských restauracích jsou v nabídce také pokrmy z medvěda, přestože je tato šelma velmi vzácná, nehledě k tomu, že medvědí maso není pro člověka ke konzumaci vhodné.

Ovoce a zelenina

Existují dvě chutná pečená zeleninová jídla, zeljanica (listové těsto se špenátem, domácím sýrem a kyselou smetanou) a bučnica (z tykví nebo dýní). Ovoce a zelenina jsou většinou sezónní a pocházejí z místních zdrojů. Tradiční přílohou k jídlům z moře jsou vařené brambory (krumpir) s cizrnou (blitva). Někdy blitvu nahrazuje kapusta (kupus), která jídlo výborně doplňuje, a samozřejmě také lze vždy dostat klasické hranolky (pomfrit). Roste zde spousta hub (gljive), od suchohřibů až po hřiby pravé (vrganj), a v houbařské sezóně je najdete na stáncích v tržnicích v celých hromadách.

Díky velké oblibě ryb a masa to mohou mít v Chorvatsku o něco těžší vegetariáni. Obvykle ale vždycky najdete něco, co vyhoví každému gustu. Pokud v menu nemůžete najít žádný vegetariánský pokrm,  zeptejte se personálu „Imate li nešto bez mesa?“ („Máte něco bezmasého?“). Anebo požádejte rovnou o pohovani sir, smažený sýr.

Zákusky a nápoje

Dorty a zákusky mají v Chorvatsku všemožné tvary i velikost, od lehounké kiflice až po krémovou Jelačić kocku či typickou makovnjaču orahovnjaču (plněnou mákem, resp. ořechy), a na pobřeží i ve vnitrozemí bývá velký výběr výborné zmrzliny (sladoled).

Káva (kava) je národním nápojem k odpočinku – koneckonců, co lepšího dělat ve volném čase, když zde tak krásně svítí slunce a náměstí středověkých měst přímo přetékají kavárnami? Mezi běžné kávy patří espreso, téměř vždy skvělé a podávané se sklenicí vody, přesně jak to má být. Výraz pro espreso se poněkud liší podle toho, kde se v Chorvatsku pohybujete. Na pobřeží a na ostrovech (se silnějšími italskými vazbami) se mu obvykle říká espreso, zatímco ve zbytku země je to kava obična („běžná káva“). Kávě s mlékem se říká kava s mlijekom, macchiato je makiato a cappuccino je kapučino. Podává se malá či velká káva. Dáváte-li přednost čaji (čaj), existuje široký výběr, včetně různých ovocných příchutí (voćni čaj).

V Chorvatsku je k mání spousta ovocných džusů (voćni sok či jen sok), kupříkladu borůvkový džus (sok od borovnice), jablečný džus (sok od jabuke) či pomerančový džus (sok od naranča). Chcete-li minerálku, požádejte o mineralnu vodu, buď gaziranu (perlivou), nebo negaziranu (neperlivou).

Mezi místními pivy je široce rozšířené Karlovačko (z pivovaru v Karlovaci), Ožujsko (ze záhřebského pivovaru) či Tomislav (tmavé pivo ze Záhřebu), a také méně známé, ale skvělé Velebitsko Pivo (vaří se v Gospići, za pohořím Velebit). Někteří znalci si rovněž velmi oblíbili chutná piva z malého pivovaru Ličanka v Donjem Pazarištu.

Víno lze zakoupit téměř ve všech prodejnách potravin. Dalším nápojem, na který lze na cestách po Chorvatsku narazit, je rakija, ohnivá místní kořalka v několika různých příchutích: Loza se dělá z hroznů a podobá se italské grappě, travarica se vyrábí z bylinek, šljivovica ze švestek a medovača z medu. Jemná domácí (domaća) může být skutečně velmi dobrá, zatímco ostatní nápoje obdobného typu bývají pravým opakem. Za vyzkoušení určitě stojí také kruškovac (hruškový likér), marašino (třešňovice ze Zadaru) nebo bylinný pelinkovac. Zkoušení místních specialit tvoří výraznou součást cest po Chorvatsku, ale vždy je potřeba pít s mírou a nikdy neřídit pod vlivem alkoholu. Limit alkoholu v krvi pro řidiče je v Chorvatsku 0,5 promile.

Fotogalerie